Šta treba da znate o D’Addario brendu

D’Addario je porodično preduzeće koje proizvodi žice za gitaru i pribor – štimove, kaiševe, kablove i još mnogo toga. Kompanija ima nekoliko sedišta u većim gradovima Amerike. D’Addario & Compani, Inc. je priznati svetski lider u dizajniranju, proizvodnji i prodaji gudača za violinske i lukne muzičke instrumente, glave i jastučiće za bubnjeve, kao i dodatke za gitare i duvačke instrumente.

 Istorija

Umetnost izrade D’Addario žica datira iz 1680. godine, kada se Donato D’Addario rodio u porodici izrađivača žica u malom selu Salle u Italiji, gde su stanovnici ili proizvodili žice ili se bavili poljoprivredom. Davno pre pojave sintetičkih zamena, porodica D’Addario je od ovaca i veprovih creva napravila žice za lutnju, gitaru, harfu, violinu i druge muzičke instrumente. Prvi član porodice D’Addario, Charles, došao je u Sjedinjene Države iz Salle-a 1905. godine i prodavao žice iz Salle-a. 1918. Charles je počeo da proizvodi prve D’Addario žice za američko tržište u maloj garaži ispred svog doma Astoria u Kvinsu, koristeći tradicionalnu tehnologiju žica od ovčje kože, sve do 1947. godine, kada je Dupont izumio sintetičko vlakno nazvano najlon.

Najlon je postao popularan tokom Drugog svetskog rata, a porodica je 1947. godine počela da eksperimentiše sa ovim materijalom: najlonske žice zasjenile su tradicionalne žice u popularnosti narednih 20 godina. Charlesov sin stvorio je podružnicu za proizvodnju čeličnih žica, a zatim se spojila sa glavnom pod novim imenom Darco, posao se nastavio širiti i, konačno, porodično veće je 1974. godine odlučilo da na tržište iznese marku žica pod svojim imenom – D’Addario, štaviše, žice su napravljene po narudžbi poznatih gitarista i prodate široj javnosti.

Danas je D’Addario i dalje u vlasništvu porodice D’Addario i njime upravlja trinaest članova porodice. Fabrike zapošljavaju preko 1000 ljudi koji svakodnevno prave neke od najboljih žica na svetu od najsavremenijih materijala.

Sedište kompanije je u Farmingdale-u, Njujork. D’Addariovi proizvodi se distribuiraju u 120 zemalja sveta. Mnogi muzičari – i profesionalci i amateri – više vole D’Addario proizvode. Među zapaženim ljubiteljima proizvoda su Daryl Jones (The Rolling Stones), Lenny Kravitz, Ricky Skaggs, Kenny Davis (Herbie Hancock), Justin Meldal-Johnsen (Beck), Peter Erskine, Antonio Sanchez (Pat Metheny Group), Candy Dulfer (Prince), J. Lawrie Bloom (Čikaški simfonijski orkestar), Michel Arrignon (Pariski konzervatorijum) i Jessica Phillips (Metropolitan Opera, Nev Iork) i mnogi drugi.

Serije D’Addario žica

EXL serija.

Ostali gitarski proizvodi D’Addario brend
Planet Waves.

D’Addario trske za duvače

D’Addario kalafonijumi

Izdvajamo iz ponude

Scroll to Top