Šta treba da znate pre nego što kupite svoju prvu gitaru

Ok, odlučili ste odvojiti malo kvalitetnog vremena za sebe. Ili, hoćete da odvojite svoje dete od smartfona? Pored sporta, definitivno je najpopularniji hobi muzika, tj sviranje gitare. Međutim, kao i u svim segmentima života pred Vama je gomilu opcija. Nemojte se brinuti, u kratkom tekstu ćemo Vam objasniti sve što treba da znate o kupovini vaše prve gitare.

Električna, bas gitara, klasična ili akustična?

Često kada u Mixu čujemo frazu „hoću da kupim gitaru“, odmah znamo šta nas čeka. Prvo moramo da ustanovimo kakvu vrste gitare želite jer postoje više vrste ovog drevnog instrumenta. Ako mislite „na onu tamo što može da se svira pesma „Wonderwall“ ili „ex yu rock“ na roštiljanju sa drušvom, Vama je svakako u tom slučaju potrebna AKUSTIČNA gitara.

Top zarlozi za akustičnih gitara

  • 1. Povoljnije su
  • 2. Ne treba Vam ozvuka (Pojačalo, kabl)
  • 3. Prenosive su
  • 4. Lake za održavanje

Naravno da postoje skupe akustične gitare, međutim Vama one nisu potrebne ako ste početnik. Ono što Vam je potrebno je gitara koja košta od 50 do 300eur. I najjeftinija i najskuplja će služiti, odnosno moćićete svirati ono šta hoćete. Jeftinije su minimalistične obrade, pristupačnije drvo, nisu veliki brend (npr nije isto Nike i Deighman al složičete se, „rade ‘poso“. Skuplje su izrađene od boljeg drveta, preciznija je završna obrada i svakako iza te izrade stoji veliki brend koji postoji vrv nekoliko decenija pa čak i vek.

Cenovni rang akustičnih gitara

Najjeftinije

„No name“ odnosno gitara čiji brend nije toliko poznat je najpristupačnija. One Vam daju ono što je minimum potrebno za svirku. Jednostavan instrument koji se lako svira. Niska cena nije samo zbog jednostavnije obrade (nije debeo lak, nema puno dodatnih ukrasa npr bajdnig itd..) već i zbog toga što sam brend nije toliko poznat. Veliki proizvođači kao što su Fender, Gibson i Ibanez daju mnogo sredstava za reklamu (baš kao i u modnoj industriji nike, adidas) ali manje poznati brendovi taj „problem“ nemaju. Naš izbor su svakako Vaker gitare koje su i najprodavanije ako gledamo količinski. Minimalističke, jednostavne ali pouzdane daju topao ton. Akcija (visina žica je niska) pa su zbog toga između ostalog i popularne kod prve kupovine džitre. Sa druge strane, kada je budete prodavali (nadamo se zbog kupovine atraktivnijeg brendiranog modela a ne zbog odustajanja od novog hobija) cena na tržištu če biti dosta niža. Naša top tri izbora „nebrendiranih“ akustičnih gitara za početnike:

Malo skuplje

Kada kažemo, malo skuplje, mislimo na gitare od 100eur. To su modeli koji imaju deblji lak, atraktivnije boje, rezonantnije telo. One su zlatna sredina između najpristupačnijih i skupljih JEFTINIH gitara. Wakertone brend sa W12 modelima se savršeno uklapa u tu priču. Postoje i ozvučeni modeli, tako da slobodno mogu poslužiti i za kasniju svirku na stejdžu, priredbi ili u kućnim uslovima preko kabla tj interfejsa. Osim W12 wakertone modela, tu su i CD60 sa još lepšim finišom i nijansama boja.

Brendirane pristupačne gitare

Iskreno, veliki brendovi gitara proizvode i pristupačne modele koje u suštini kvantitativno najviše i prodaju. Npr naša muzička prodavnica ima Takamine gitare od 3000eur, međutim ovaj legendarni Japanski brend ima i modele koje koštaju ispod trista eura. G serija je svakako u toj priči. Jednostavno dizajnirane , ali sa neverovatnom preciznošću i kontrolom kvaliteta, Takamine G serija pruža maksimum za Vaš novac.

Šta sve dobijate sa brendiranim najpristupačnijim modelama akustičnih gitara

Najbolji mogući kvalitet za datu cenu
Prepoznatljivi brend koji će držati cenu i imidž
Odličan ton
Najbolji dizajn upakovan u pristupačniju izradu

Takamine GD11 je najbolji primer. Ovo je model izrađen gotovo od jedne vrste drveta i upakovan u minimalistički dizajn daje pouzdanost kod svirke i daljem održavanju instrumenata. Sa njegovim brendom na glavi instrumenta, mnogi će misliti da je čak u pitanju i mnogo skuplji model. Jednostavni crno beli bajding sa malom rozetom upotpunjuje celu priču o kvalitetnom ali pristupačnom modelu akustične gitare.

Sa druge strane postoji – Ibanez. Ovaj brend je u top tri popularnih proizvođača električnih gitara, ali su svoju slavu preneli i na akustični svet. Njihovi V50 modeli daju sviraču sve – futrolu, trzalice, rezervne delove, kaiš, štimer i naravno – gitaru koja je dostupna u natural i sunburst boji!

Zaključak

Za dobru svirku nije važno je da imate dobar instrument. On ne mora da košta čitavo bogatstvo. Naravno, da ne budemo licemerni, najbolje je imati kvalitetnu skuplju gitaru, ali da ponovimo za početnike, one nisu neophodne. Ako Vam je „kratak“ budžet, modeli od 100eur su sasvim dovoljni. Svesni smo da postoji i rizik od odustajanja, i ako ste u dilemi sa vremenom i novcem, naš savet je – uzmete što jeftiniji model. Međutim, ako Vam je malo slobodniji budžet, volite imati proveren brend koji iza sebe nosi listu poznatih muzičara koji ga koriste, naš savet je – kupite Takamine gitaru G serije. Iako postoji i ovde mogućnost da ćete odustati, upravo veliki brend sa sobom nosi i sigurniju buduću prodaju, što znači da gitara neće izgubiti mnogo na vrednosti (osim ako je u zanosu svirke ne slomite).

Zlatna sredina – definitivno Ibanez V50. Jednostavna, pouzdana, BRENDIRANA koja sa sobom uključuje i futrolu, i trzalice, i štimer, kaiš… Jednostavno nema bolje ponude na tržištu. Nije ni čudo što je jedan od najgledanijih naših recenzija upravo ovaj klip gde objašnjavamo kako V50 zvuči i izgleda.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top