O Ernie Ball brendu

Ernie Ball je jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača žica. Nekoliko decenija kompanija proizvodi žice za akustične, klasične, električne i bas gitare.

Istorija

Ernie Ball je osnovan u SAD 1962. godine. Osnivač korporacije je Roland (Ernie) Shervood Ball, muzičar poznatiji kao inovator i proizvođač dodataka za razne gitare.

Roland je 1958. otvorio prvu američku prodavnicu u kojoj se prodaju ekskluzivne gitare i dodaci. Muzičari su često kritikovali Balla zbog odbijanja prodaje drugih instrumenata, poput bubnjeva, činela i palica, na šta je on mirno odgovorio: „Samo sam želeo da prodam gitare“.

Roland je dobio ideju da započne proizvodnju sopstvenih gudača, idealno ispunjavajući zahteve muzičara, dok je nastupao na jednom od rok festivala 1960. godine. Konkretno, skrenuo je pažnju na činjenicu da mnogi mladi muzičari koji koriste Fenderove žice nisu u stanju da pravilno stegnu treću žicu (u tadašnjoj postavi bila je 29). Štaviše, prilično često im je povredila prste, brišući ih u krv.

Želeći da gitaristima olakša sviranje, obratio se Fenderu sa predlogom da pokrene set žica, gde bi treća bila 24-ga kalibra. Ovaj proizvod je prvi izdat pod brendom Ernie Ball. Setovi žica prodavani su u Rolandovoj prodavnici i postigli su veliki uspeh. 1960. novoformirana kompanija objavljuje svoj prvi katalog svojih proizvoda i započinje slanje žica, postajući pioniri u ovom pravcu.

Početkom 1960-ih rok muzika cveta, ali muzičari su morali da se suoče sa poteškoćama pri odabiru svojih gudača. Neki od njih su čak koristili i žice sa bendžom, koje nisu mogle zaobići Ballovu pažnju. Tada je Fenderu predložio da počne da proizvodi setove različitih debljina, ali nije našao podršku. Prišao je Gibsonu sa istom ponudom, ali takođe nije shvaćen ozbiljno.

Tada je Roland odlučio da trguje žicama po komadu. U svojoj radnji je opremio kutak u kome je svako mogao da izabere žice u skladu sa svojim potrebama. Muzičari su cenili ovaj korak i mnogi od njih su, odgovarajući na pitanje koje žice koriste, počeli da odgovaraju: „Ernie Ball“, oglašavajući tako prodavnicu. Godine 1967. Ball je odlučio da proda svoju radnju i otvorio fabriku žica koja i danas radi.

Serije Ernie Ball žica

Ernie Ball / Sterling gitare

Poznati muzičari koji koriste Ernie Ball

Proizvodi Ernie Ball-a privlače pažnju međunarodno priznatih gitarista. Na listi muzičara koji koriste žice i pribor Ernie Ball su: Pete Townshend (The Who), Jimmy Page (Led Zeppelin), Paul McCartney (The Beatles), Keith Richards (The Rolling Stones) i mnogi drugi. Među gitaristima nove generacije su i takvi muzičari kao Mike McReady i Stone Gossard (Pearl Jam), Slash (Guns N’ Roses), Jerry Cantrell (Alice in Chains) i drugi.

Izdvajamo iz ponude

Scroll to Top