O Fender brendu

Fender je američka kompanija koja proizvodi električne i akustične gitare i muzičku opremu. Zauzima jedno od vodećih mesta na tržištu muzičkih instrumenata.

Istorija Fender gitara

Gitare i žice Fender prvi put su se pojavile na tržištu 40-ih godina prošlog veka – tada je njihov tvorac Leo Fender odlučio da transformiše muziku i zvuk svojih omiljenih žanrova učini zaista nezaboravnim: zahvaljujući njegovim naporima danas nepogrešivo prepoznajemo zemlju, rokenrol po sluhu, zapadnjačka muzika, džez i drugi stilovi popularni sredinom 20. veka.

Izumitelj iz južne Kalifornije Leo Fender došao je na ideju da stvori najbolju gitaru i postigne zaista kvalitetan zvuk gitare još 1940. godine. Tada je shvatio da može poboljšati instrument sa šupljim telom i od njega napraviti punopravnu električnu gitaru – sa masivom od čvrstog drveta. Nekoliko godina je razmišljao o proizvodnoj tehnologiji i došao do zaključka da proizvodni proces može učiniti još lakšim i bržim od izrade gitara sa šupljim telima.

1951. godine finalizovan je prvi prototip gitare sa zvučnom pločom bez šupljina – gitara je dobila ime Telecaster – ovaj model je postao prva serijska električna gitara. Iste godine Leo je predstavio inovativnu bas gitaru nazvanu The Precision Bass. 1954. godine pušten je legendarni Stratocaster – ovaj instrument je dao oduška svetu muzike i dugi niz godina određivao je dizajn električnih gitara.

Ovi instrumenti postavila su istorijsku osnovu za dugotrajnu revoluciju u svetu muzike: posebnosti zvuka Leovih gitara omogućile su odmak od tradicionalnog formata velikog benda i omogućile su okupljanju čak 3-4 muzičara grupe – i istovremeno zvuče puno i zanimljivo.

Serije Fender gitara

Jezgro instrumentalne linije Fender – Telecaster (1950), Stratocaster (1954), Jazzmaster (1958), Jaguar (1962), Mustang (1964), Precision Bass (1951) i Jazz Bass (1960) – ostaju uglavnom nepromenjeni do danas. Fender nudi mnoge varijacije ovih instrumenata po različitim cenama.

Danas muzičari kupuju široku paletu Fender proizvoda: od električnih, bas i akustičnih gitara do gudača i trzalica

Poznati gitaristi koji sviraju na Fender gitarama

Izdvajamo iz ponude

Scroll to Top