O JBL brendu

JBL je američka kompanija za audio i akustiku koja je deo kompanije Harman International Industries, koja uključuje brojne audio kompanije.

Istorija

JBL je osnovao James Bullough Lansing, jedan od najranijih američkih audio inženjera. Radio je u kompaniji za audio elektroniku Altec Lansing, a nakon odlaska 1946. godine pokrenuo je sopstveni posao. Ime JBL potiče od imena James Bullough Lansing.

Jedan od ranih uspeha Jamesa Lansinga bio je niz drajvera zvučnika i srodnih komponenata koji su se našli u bioskopima i sistemima kućnih medija. Još jedan značajan izum osnivača JBL bio je zvučnik D130, koji je ostao popularan više od pola veka nakon svog stvaranja.

Posle smrti osnivača, na čelu JBL bio je Bill Thomas, koji je ranije bio potpredsednik. Tomasov preduzetnički talenat pružio je brendu snažan rast i razvoj tokom narednih 20 godina. Krajem 1960-ih, kompanija je imala solidnu reputaciju po izradi visokokvalitetnih kućnih zvučnika. Najpopularnija među kupcima bila su dva akustična sistema proizvedena u to vreme – «Paragon» i «Hartsfield».

Osamdesetih godina prošlog veka proizvođač je nastavio da poboljšava svoje proizvode i razvija zvučne glave od modernijih materijala. Niskofrekventne glave počele su da se izrađuju od višeslojnog kompozita, a emiteri titana su korišćeni za visokofrekventne.

Da bi povećao profit, proizvođač je odlučio da se usredsredi na masovno tržište i počeo je da razvija seriju zvučnika «Northridge». U isto vreme proizvodi velike High End sisteme u linijama «K2» i «Everest». JBL akustika postaje obavezna stvar za koncertne turneje poznatih rok muzičara i sve veće muzičke festivale.

Na osnovu razvoja JBL THX standard se koristi za zvuk u sistemima kućnog bioskopa. Dinamične glave marke uključene su u osnovnu konfiguraciju automobila BMW, Mercedes-Benz, Mini, Toyota, Volkswagen, SAAB, Subaru Subaru i Kia, kao i motocikle Harley-Davidson.

JBL Bluetooth zvučnici

Postoje razne serija JBL zvučnika, od kojih je svakako sinonim – FLIP zvučnik.

JBL Slušalice

JBL Proizvodi jedne od najkvalitetnijih i najpoznatijih Wireless slušalica.

Izdvajamo iz ponude

Scroll to Top