O Kustom brendu

Kustom Amplification je proizvođač pojačala za gitare i bas gitare, kao i zvučne opreme i dodataka. Od 1999. godine Kustom je u vlasništvu Hanser Music Group sa sedištem u Cincinnatiju, Ohio.

Istorija

Kompanija Kustom osnovana je 1966. Jedan je od najzrelijih i najpoznatijih proizvođača proizvoda za ojačavanje zvuka. Kombinovana pojačala, Kustom kabineti koriste muzičari širom sveta. Pojačala Kustom razlikovala su se od svih ostalih pre svega po tome što su koristila tranzistorska kola umesto uobičajenih u to vreme dizajna vakuumskih cevi. Zahvaljujući tome, Kustom gitarska kombinovana pojačala postala su proboj na polju opreme za pojačavanje zvuka. Pored toga, proizvodi ove kompanije spolja se radikalno razlikovali od svih analoga tog vremena. Svi proizvodi su završeni puhanom umjetnom kožom, slično završnoj obradi skupih automobila. Ova naslovnica, nazvana Tuck-And-Roll Naugahyde, izgledala je bogato i vrlo originalno.

Zahvaljujući inovativnim idejama i novim dostignućima koje je kompanija uvela, Kustom kombinacije gitare i basa postale su jedno od najpopularnijih pojačala i dugo su učvršćivale ovaj status. Tokom svog postojanja, programeri kompanije nisu se plašili eksperimentisanja sa tehničkim i spoljnim parametrima novih modela. Zahvaljujući tome, Kustom gitarska kombinovana pojačala uvek su bila ispred svojih najbližih konkurenata i predviđala su zahteve i želje muzičara. 

Serije Kustom pojačala

KG kustom pojačala za gitaru su osnovna serija. Proizvode se u raznim oblicima – od kombo dizajna, do glava. 

MOD model je interesantno pojačalo od 20W koji u sebi sadrži efekte u obliku već nameštenih preseta. Izuzetno je minimalistički dizajnirano i vrlo lako uz pomoću par poteza možete svirati legendarne nameštene efekte.

Kao i svaka druga ozbiljna kompanija u ovoj branši, Kustom ima zavidnu i kvalitetnu liniju bas pojačala.

Akustična pojačala oslikava Sienna serija koja je u duhu retro dizajna, pouzdana i tonski kvalitetno odrađena. Interesantno je napomenuti da Kustom proizvodi čak i pojačala za Ukulele, što se ne sreće često na tržištu, iako je ovaj instrument doživeo pravu ekspanziju zadnje decenije.

Asortiman ozvučenja se sastoji od pasivne miksete, aktivnih zvučnih kutija kao i zvučnika za – bubanj!

Proizvodnja

Proizvodnja ovog brenda se nalazi na dalekom istoku tj Kini. Interesatno je reći da za razliku od mnogih drugih brendova koji angažuju druge fabrike da po licenci prave njihove proizvode (Globalizam), Kustom poseduje svoju sopstvenu fabriku u Kini u kojoj se pravi deo serije Fender pojačala. To govori o tome koliko je ovaj brend kvalitetan.

Muzičari koji su koristili Kustom pojačala

Umetnici koji su koristili proizvode Kustom tokom 60-ih i 70-ih vežbali su različite muzičke stilove: od roka (Creedence Clearwater Revival, Leon Russell, The MC5) do države (Johnny Cash), od popa (The Jackson 5, The Carpenters) do R&B (James Jamerson) i džez (Herbie Hancock). Razloga za to bilo je mnogo: veći nivo snage pojačala od konkurencije, pouzdanost opreme, nekonvencionalan izgled i inovativne karakteristike koje druge kompanije jednostavno nisu mogle da ponude.

Danas Kustom nastavlja da stvara kvalitetna pojačala i pro-audio sisteme koji nadahnjuju novu generaciju muzičara. Proizvodi poput pojačala za cevastu gitaru Coupe Series i Groove Bass pohvaljeni su u štampi i rastućem spisku novih podržavalaca, uključujući muzičku legendu Brian Wilson (The Beach Boys), countri pioniri Van Zant, Rob Holliday (Marilyn Manson), Rich Eckhardt (Toby Keith), CJ Pearce (Drovning Pool), Brian Austin (Clint Black) i mnogi drugi.

Izdvajamo iz ponude

Scroll to Top