O Sabian brendu

Sabian je kanadski i jermenski proizvođač muzičkih instrumenata – činela. Danas je Sabian jedan od vodećih svetskih proizvođača činela, zajedno sa Zildjian, Paiste i Meinl.

Istorija Sabian činela

Kompanija ima dugu i zanimljivu istoriju. Dva brata – Robert i Arman Zildjian bili su sinovi glave Avedisa Zildjiana – jednog od najvećih svetskih proizvođača udaračkih muzičkih instrumenata. Istorija kompanije Zildjian započela je u dalekom 17. veku u Carigradu. Alhemičar jermenskog porekla Avetis otkrio je posebnu leguru bakra, kalaja i srebra. Porodična tradicija kaže da je pokušavao da dođe do zlata. Nije otkrio tajnu pretvaranja u zlato, ali je dobio bronzu iznenađujuće blistavog zvuka.

Ali nakon smrti oca, braća Robert i Armand nisu razdvojili kompaniju, usled čega je Robert napustio Zildjian i 1981. godine u Kanadi osnovao suparničku kompaniju Sabian. Robert je ime svoje kompanije izmislio od prvih slova imena svoje troje dece – Salli, Bill i Andi.

Serije Sabian činela

Kaže se da je najizrazitija karakteristika zildžianskih činela toplija i mekša legura, dok legura koju koristi Sabian sadrži više kalaja. Legura činela profesionalne klase obe kompanije sadrži 80% bakra, 20% kalaja i trag srebra. Čini se da je činele ovih proizvođača prilično lako razlikovati, jer su Sabian deblji zbog težine i imaju duži oslonac od ekvivalenata Zildjiana, dok Zildjian obično ima brži napad i mekši zvuk. 

Sva ova mišljenja se slažu da razlike zavise od određenog modela činele.

Činele Sabian imaju dve klase – B20 i B8. Sve zavisi od materijala od kojeg su napravljeni. U oba slučaja to je akustična bronza. Bronza je legura bakra i srebra. Dakle, u prvom slučaju (B20) srebro je 20% u leguri, au drugom (B8) – samo 8%. Zahvaljujući srebru zvuk deluje meko i plemenito. Činele napravljene od B20 bronze zvuče dosadnije, zahvatajući niži kraj frekvencijskog spektra. I, shodno tome, bronzane činele B8 su svetlije, zvučne, sa dominacijom visokih frekvencija.

Proizvodnja Sabian činela

Celokupna proizvodnja činela se nalazi u Kanadi.

Dodatna oprema proizvođača Sabiana

Poznati muzičari koji sviraju Sabian brend

Travis Scott.

Izdvajamo iz ponude