BEOGRAD Maršala Birjuzova 53, 011 2620 478 | NOVI SAD Futoška 36-38, 021 452 411| VELEPRODAJA: 025703127 | info@mixmusic-company.com| PON/PET: 10/18h, SUB: 09/14h

O Rotosound brendu

Rotosound je britanska kompanija koja proizvodi žice za gitaru i bas iz Kenta.

Istorija

Istorija kompanije je započela činjenicom da se 1952. godine James How, student violiniste sa diplomom inženjera, zaljubio u zvuk citre nakon gledanja filma „Treći čovek“ i počeo da proučava instrument sa 32 žice. Posle nekoliko sati sviranja, Jamesu je ponestalo žica za citru, a koristeći svoje znanje iz akustike i inženjerskog dizajna, napravio je sebi namotač.

Kako su godine prolazile, James je izumeo i dizajnirao sve više proizvoda, više mašina, a 1958. godine James i brat Ron pokrenuli su sopstveni posao pod nazivom Orchestral & Jazz Strings. Prve žice zvale su se Top Strings, koje je ubrzo zamenio Rotos. Rani klijenti su bili The Shadows, The Beatles, The Rolling Stones, Londonski simfonijski orkestar, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Kako je sve više i više igrača pokušavalo da koristi ove kružno namotane žice, James i Ron odlučili su da stvore novi brend koji rezimira njihovu inovaciju. Naglašavajući puni, živahni zvuk žica u kombinaciji sa latinskim glagolom „round“, „Roto“, nazvali su novi brend Rotosound.

Pravi proboj i prvi veliki uspeh bio je razvoj legendarnog Rotosound Swing Bass 66 – gudača koje su revolucionarisale zvuk bas gitara. Sredinom 60-ih, Jamesu Houseu obratio se basista The Who John Entwistle sa molbom da mu pomogne da pronađe svoj vlastiti zvuk i razvije najpogodniji set žica za njega.

Posle nekoliko nedelja razvoja, izgrađen je prototip RS66, napravljen od nerđajućeg čelika. Set je imao svetao i moćan zvuk – tačno ono što je muzičkoj kulturi bilo potrebno da bi basisti prestali da budu u senci i počeli da zvuče zaista zanimljivo i uočljivo u bendu. Posebnost novog kompleta sastojala se u novom okruglom jezgru – napravljen je tanji, a blago povećan merač žica.

Serije Rotosound žica za bas gitaru

Serije Rotosound žica za gitaru

Poznati muzičari koji su koristili Rotosound brend

Žice Rotosound koriste svetski poznati muzičari poput Duff McKagan (Guns N’ Roses), Steve Harris (Iron Maiden), John Paul Jones (Led Zeppelin), Jimi Hendrix, Kasabian i mnogi drugi.

Izdvajamo iz ponude