O Yamaha brendu

Yamaha Corporation je japanska multinacionalna kompanija, najveći proizvođač muzičkih instrumenata, koja se takođe bavi proizvodnjom zvučnika, zvučne opreme i sportske opreme.

Istorija Yamaha instrumenata

Istorija brenda Yamaha započela je pre više od sto godina proizvodnjom muzičkih instrumenata. 1887. godine osnivač kompanije Torakusu Iamaha dizajnirao je svoje prve organe od trske.

U svom gradiću Hamamatsu Yamaha je bio poznat kao strastveni zaljubljenik u tehnologiju i dizalica svih zanata, zarađujući za život popravljajući satove i medicinske instrumente. Ali jednog dana od njega je zatraženo da popravi lokalni harmonijum (takozvani organ od trske), a radovi na restauraciji toliko su ga nosili da je Torakusu izradio svaki detalj svojim rukama. Kao rezultat, nakon nekoliko meseci, izgradio je sopstveni organ – od nule, pa čak i sa manjim modifikacijama.

U pokušaju da dobije ocenu svog rada od specijalista, dao je harmonijum na testiranje na Institutu za muzičke instrumente u Tokiju. Naravno, nije se sve pokazalo savršenim, pronađene su mane, ali profesionalci su prepoznali visok nivo performansi. Torakusu nije bio onaj koga je trebalo obeshrabriti. Odlučio je da ostane u Tokiju i temeljno prouči novi posao – mesec dana predavanja na Institutu za muzičke instrumente nije bilo uzaludno. Drugo telo, sastavljeno nakon studije, prepoznato je kao „dostojno zamene uvezenih analoga“.

1889. godine Thorakusu Yamaha osnovao je orgulje Iamaha, a osam godina kasnije, 1897. godine, stvorio je kompaniju Nippon Gakki, čiji su simbol postale viljuške. Istih godina, kompanija je dobila prvu porudžbinu za izvoz organa u jugoistočnu Aziju, a 1900. godine pustila je prvu seriju klavira. 1902. godine započeta je proizvodnja prvih klavira Yamaha.

Danas je Yamaha jedina kompanija na svetu koja proizvodi gotovo sve muzičke instrumente – klavijature, bubnjeve i duvače, gitare, sintisajzere, generatore tonova i samplere. Poznati su po besprekornom zvuku, pouzdanosti, jednostavnosti upotrebe i relativno niskoj ceni. Yamaha takođe proizvodi vrhunsku profesionalnu audio opremu.

Najpoznatiji muzičari su koristili ili koriste instrumente Iamahe kao što su Michael Anthoni, John Denver, John Lennon, Bob Marlei, Brian Mai, Paul McCartnei, Jimmi Page, Carlos Santana, Bob Seeger, Bili Sheehan, Paul Simon, Bruce Springsteen, James Tailor i mnogi drugi.

Yamaha Gitare

Yamaha pianina

Yamaha klavijature

Ostali Yamaha proizvodi

Izdvajamo iz ponude

Scroll to Top